Frilanskrönika november 2020

Några ord från karantänen

 

I september valdes jag, efter flera månaders uppskjutet årsmöte, till ny ordförande för frilansavdelningen! När jag tackade ja till att nomineras någon gång i februari kunde jag inte ana hur situationen för frilansmusiker skulle utveckla sig.

 

I avdelning 14 har jag ett fint gäng med flera ledamöter som varit med länge och några nya. Vi kämpar på med medlemsärenden, möten och långa mailtrådar, men det är lätt att känna sig maktlös i den situation så många av våra medlemmar är i nu.

 

Nu sitter jag i karantän efter konstaterad Covid-19 och visst känns det som en bra utgångspunkt för en första krönika?

 

Vi som frilansare och vår ekonomiska tillvaro kastas mer än vanligt upp och ned i de skiftande besluten om publikstorlek. En sekund är det 50 personer, en annan är det 300 och sedan efter en presskonferens så är allt tillbaka på ruta ett. Eller kanske ruta noll?

 

Hur ska vi egentligen förhålla oss till dessa siffror? 8, 50, 300, det säger ingenting om den faktiska smittorisken för vår publik. Förutsättningarna i de olika lokalerna är väldigt olika, det går inte att jämföra smittorisken i publikstorlek. Trubbigheten i ordningslagen skapar förvirring och osäkerhet inom kultursektorn.

 

Idag är vi i en situation där många lämnar yrket och jag tror att fler kommer att gå den vägen. Om det blir tillfälligt eller permanent är väldigt svårt att veta idag. Andra sitter och väntar på att jobbsituationen ska lätta, en mycket oviss väntan.

 

Sedan senaste krönikan har Symf skickat ut ett brev till arbetsgivarna med uppmaningen att värna frilansarna just nu – vilket vi är väldigt glada för! Många positiva reaktioner från arbetsgivare runtom i landet har kommit in i som respons på detta. Det är glädjande att flera arbetsplatser vittnar om en nyinförd policy att prioritera frilansare framför fast anställda musiker för vikariat. Nu hoppas vi på verkstad från arbetsgivarna i denna viktiga fråga!

 

Jag hoppas att alla som var behöriga att söka krisstödet från Konstnärsnämnden gjorde det och att ni får positiva besked. Förutom att det förhoppningsvis gör ekonomisk skillnad för individen så skickar det en viktig signal om att behovet är stort. Vi försöker att dela med oss av information kring stödpaket och annat som är aktuellt för frilansare både i Facebook-gruppen och ibland i nyhetsbrev som skickas ut via mejl. Och man kan alltid kika in på Symfs hemsida där det finns en särskild sida med råd och stöd.

 

Håll i, håll ut – och hör gärna av er!

 

Chiara Re

Ordförande, avdelning 14, frilans