Frilanskrönika maj 2021

Lättnader i sikte

 

Kära frilanskollegor!

Så skriver jag min sista krönika som ordförande för avdelning 14. Som för så många andra frilansare innebar 2020 många förändringar även för mig. Jag gick från att börja frilansa igen i februari, efter en föräldraledighet, rätt in i pandemin. Jag valde att börja studera Data- och Systemvetenskap under hösten, med hopp om att stå bättre rustad för frilansandets upp och nedgångar, samtidigt som jag började som ordförande i frilansstyrelsen.

 

Ordförandeskapet har varit lärorikt, roligt. Det har varit värdefullt att få höra hur det ser ut på olika arbetsplatser och hur arbetsgivarna förhållit sig till restriktionerna (vilket är väldigt olika). Men också att få hålla sig uppdaterad om att smittspridning sker på våra arbetsplatser. Trots att de rekommendationer vi i förbundsstyrelsen gick ut med förra sommaren möttes av mycket kritik, så har vi fått flera bekräftelser på att risken för smittspridning är hög i vår verksamhet.

 

Nu har pandemin pågått i över ett år och äntligen tycks vi kunna se lättnader i sikte! Det här året i frilansstyrelsen har inneburit ett annat arbetssätt och att en hel del nya frågor har kommit upp på dagordningen. Hur ska man navigera i allt detta nya när vårt främsta medium plötsligt inte är livekonserter utan inspelning och streaming. Vi hade stora problem med att få Skatteverket att skriftligen bekräfta vilken momssats som gäller för F-skatt vid streaming, informationen på deras hemsida är bristfällig. Den nya spridningen av konstmusiken kommer förhoppningsvis locka ny publik till konserterna när de väl kommer i gång, men streaming är här för att stanna. En mycket spännande teknik att hålla koll på framöver är blockchain! En teknik som unikt kan identifiera data, till exempel musik. Idag finns flera företag som håller på att utveckla den här tekniken för att göra det möjligt för musiker att få betalt utan mellanhänder. (Förhoppningsvis slutet för Epidemic Sound!)

 

Men den stora frågan, hur ska det gå för frilansarna? Saken är den att ingen kartläggning skett i Sverige ännu, kanske är det för tidigt, men de signaler vi får från våra medlemmar är att vid det här laget gör de flesta något mer. Vissa arbetar inom andra områden, kanske ett deltidsjobb sedan innan, andra gör som jag, skapar sig nya möjligheter för framtiden. Å ena sidan har de större aktörerna projekt som de bara väntar på att få genomföra, och efterfrågan kommer antagligen vara stor när restriktionerna äntligen tillåter konserter med stor publik. Men redan innan fanns stora neddragningar inom kulturen, och jag ska inte ens gå in på vilken status konstmusiken har hos våra politiker.

För vissa musiker är nog den här krisen en slutlig anledning att byta karriär, eller som för mig, en insikt om att en för snäv yrkesroll inte är en särskilt bra riskspridning.

 

Vi frilansare är kvar där ute. Vi spelar, vi övar, och vi längtar efter att få spela ihop igen! Så jag tackar för förtroendet och hoppas få möjligheten att återvända till styrelsen när tiden räcker till.

 

 

 

 

Chiara Re

Ordförande, avdelning 14, frilans