Frilanskrönika

Frilanskrönika oktober 2024

 

Om brödjobb, studier och karriärväxling

Kära frilansare och Symfmedlemmar!

Semesterns slut är ofta abrupt för oss. Snart sagt varje frilansande musiker i vår avdelning har nu någon ytterligare sysselsättning utöver sitt musikeryrke. Förutom att vi gör våra första orkesterveckor efter sommaren är det också en hel del annat som ska startas upp. Det kan vara relaterade jobb som musiklärare, administrativa uppdrag relaterat till musiken, men också helt frikopplat från musikerrollen, så som programmerare, ekonomer eller lokförare. Har man inte redan en syssla vid sidan av så kanske man är på väg att skaffa sig en och studerar i någon omfattning. 

 

Anledningen till att många av våra medlemmar studerar kan förstås vara många. En är förstås att studierna ofta syftar till att bredda vår kompetens som musiker. Det kan vara studier i komposition, dirigering, kyrkomusik, pedagogik eller studier för genrebredd.

 

Ibland syftar studierna till att man i framtiden ska kunna växla karriär helt. Jag tror att det här är ett val som blir allt vanligare för många frilansare. Ett val som säkert inte är helt lätt. Identiteten som musiker är stark i många av oss och att skiljas från den kan liknas vid en separation. Livet som musiker blir inte alltid som man tänkt sig. Många, i synnerhet yngre, musiker föreställer sig i första hand framtiden med en fast anställning i en orkester. Blir det inte så växlar man karriär ganska tidigt. De som har frilansat ett tag och byter karriär drivs nog ofta av ekonomiska hänsyn mot en tryggare och mer förutsägbar vardag. 

 

En tredje anledning att studera är förstås att man vill ha en ytterligare kompetens utöver att vara musiker. Det är alltid spännande att höra från frilansande vänner vad som är på gång, man blir ständigt överraskad. Ofta är det något kreativt, någon blir konstnär, tapetserare, trädgårdsmästare, översättare, ja listan kan göras lång på vad Symfs medlemmar kan skapa, utöver det det musikaliska, för att göra världen till en vackrare plats.

 

Beslutet att göra något mer än att spela eller sjunga föranleds alltid av ett antal frågor. Kommer jag bli tvungen att tacka nej till musikerjobb för att det krockar med andra åtaganden? Kommer jag hinna öva lika mycket som förut? Två förstås helt relevanta och tillsynes praktiska frågor, som ändå rör något existentiellt. Vad gör jag med min tid? Vad måste jag försaka för att hinna med ytterligare en sak.

 

En annan fråga för den som väljer att göra något mer är: Hur kommer folk se på en nu när man gör något mer? Uppfattas det som att man är på väg att sluta? Uppfattas det som att man har tröttnat? Att man inte är tillräckligt hängiven? Eller kanske att man är förmer som söker efter ytterligare upplevelser och erfarenheter?

 

Att göra något nytt, vidga sina cirklar, kräver mod. För att påbörja en ny, många gånger lång, utbildning krävs att man vågar avsäga sig en viss bekvämlighet och att man är beredd att ha sämre inkomst. Det är med stor värme jag ser mig runt omkring och ser alla musiker som skaffar en ny sträng till sin lyra.

 

För alla praktiska frågor som rör studier i olika former tveka inte att kontakta oss och fråga vad som gäller. Det kan röra sig om A-kassa, omställningsstöd och mycket annat.

Nils Carlsson

Ordförande, avd 14, frilans

 

Senaste frilanskrönikorna